Znanost na cesti Znanost na cesti cafescientifique

»Znanost na delu«

 

Natečaj za najboljši poljudni prispevek o znanstvenem raziskovanju

Natečaj je zaključen, rezultate si lahko ogledate tukaj.

 

Raziskovalci večinoma nismo  mojstri v poljudnem pripovedovanju in pisanju o svojih raziskavah. Čeprav se zavedamo, da je obveščanje javnosti  o raziskavah, podprtih z javnim denarjem, potrebno in koristno, in čeprav smo pogosto ponosni na svoje dosežke, o njih le redko govorimo izven strokovnih krogov.

Za dosežki, o katerih poročamo jedrnato in v strogo strokovnem jeziku, pa je tudi veliko zanimivih zgodb!  Povejte nam svojo. Delite z nami vznemirljive trenutke spoznanj in dvomov, povejte nam, česar ne vemo ali pojasnite, česar nismo razumeli.

»Znanost na cesti« objavlja natečaj za najboljši prispevek o znanstvenih raziskavah.  K sodelovanju vabimo raziskovalce z vseh raziskovalnih področij. Pričakujemo kratke prispevke o lastnih znanstvenih raziskavah, dosežkih, zmotah ali izzivih. Namenjeni so nestrokovni javnosti, ki jo zanima znanost. Napisani naj bodo v živem slogu in javnosti razumljivem jeziku, vendar ne nerealno senzacionalistično, ohranjena naj bo potrebna strokovnost.

Prispevek (zgodba) naj ima privlačen naslov in naj ne bo daljši od 4000 znakov s presledki.  Vsebuje lahko eno sliko, ki naj bo umeščena v besedilo.

Če gre za skupinsko delo več avtorjev, naj bo jasno razvidno, kdo je glavni pisec. Vsak avtor lahko sodeluje z največ  dvema prispevkoma. Podatek o avtorju/avtorjih  naj vsebuje ime in priimek, institucijo in elektronski naslov.

Prispevke pošljite  v formatu word ali pdf  po elektronski pošti na naslov znanost@satena.si, Subject: ZnC-zgodba in sicer do 8. marca 2015. Rezultati bodo objavljeni na spletni strani www.znanostnacesti.si, nagrade pa podeljene na prvem predavanju 5. cikla «Znanost na cesti«.

Glavni kriteriji ocenjevanja bodo zanimivost, razumljivost in strokovnost oz. njihova dobra uravnoteženost.

Ocenjevalna komisija:

  • Renata Dacinger, novinarka, RTV Slovenija,  urednica oddaje Ugriznimo znanost

  • Denis Oštir, novinar, POP TV

  • Uroš Škerl, novinar, DNEVNIK

  • Maja Žorga Dulmin, prevajalka na področju leposlovja, humanistike in  lektorica                                                       

  • Dr. Kristina Žagar, raziskovalka, Institut „Jožef Stefan“

Pet najboljših prispevkov bo nagrajenih:

1. mesto: 100 eur +  majčka z znakom ZnC-pisec

2.-5. mesto: majčka z znakom ZnC-pisec

 

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem pišite na znanost@satena.si

 

 

 

© Znanost na cesti